Totaal aantal pageviews

27 augustus 2006

De eerste week thuis

Het is ondertussen al weer zondag. Ik ben zo goed als een week weer 'thuis'. Wat heeft er zich deze week allemaal afgespeeld?

Even wennen / aanpassen

Nu ik voorlopig bij mijn ouders woon is het natuurlijk even wennen en aanpassen van beide zijden. Mijn kamer was goed ingericht maar de gehele week ben ik spulletjes aan het verplaatsen. Achter welk bureau ga ik sprayen? Waar plaats ik mijn notebookje? Waar laat ik de medicijnen?

De gehele week lukt het om een goed tijdschema aan te houden. De geplande maaltijden en medicijntijden kunnen mooi met elkaar verweven worden.

Medicijnen

Op maandag werden overigens medicijnen door de apotheek gebracht. Deze waren vanuit het UMC besteld. Er waren echter een paar manco's. Water voor injectie om daarmee een anti-schimmelmiddel op te lossen was niet meegeleverd. Verder bleken twee van de medicijnen niet voor de volle vier weken geleverd te zijn. Een bezoekje aan de apotheek bracht alles weer in orde. Bij het netjes opbergen van alle medicijnen viel me op dat op elk etiket de prijs van het medicijn was afgedrukt. Ik kon het natuurlijk niet laten om even een totaal te berekenen. De voorraad medicijnen voor de eerste vier weken kwam op een bedrag waarvoor ik me bijna schaam. Zorgverzekeraar 'Agis' zal niet blij met me zijn! Het totaalbedrag kwam uit op ruim 7.400 euro. Het is maar goed dat de meest dure medicijnen die er tussen zaten na verloop van tijd niet meer nodig zullen zijn.

Daarnaast diende ik nog wat materialen te bestellen om bepaalde medicijnen te kunnen vernevelen. Ik had van oorsprong slechts twee vernevelsetjes, ik heb er echter nu drie nodig. Maandag en dinsdag heb ik nog even gebruik gemaakt van wegwerp vernevelsetjes die ik vanuit het UMC meegekregen had.

Bloemen / kaarten

Naast de bloemen die op de dag van thuiskomst al afgeleverd waren bleef een verzameling bloemisten de gehele week nog langs komen. Gelukkig houden mijn ouders wel van bloemen, het water moet namelijk uit oogpunt van hygiƫne dagelijks verschoond worden. Zelf mag ik het niet doen vanwege het gevaar van infecties!

Bijzonder vond ik het om zelfs van mensen waarvan ik het niet had verwacht een bloemetje te krijgen alsmede van een voormalige verhuurster van het appartement waar ik eerder woonde.


Ook het aantal kaarten nam deze week natuurlijk weer flink toe. Verder waren er de nodige mailtjes, telefoontjes en sms-jes. Ook zijn er de nodige bezoekers geweest.

Internet

Uiteraard wenste in mijn slaap/leefruimte over een internetverbinding te kunnen beschikken. Mijn ouders hebben al geruime tijd ADSL maar deze verbinding moest natuurlijk ook 'boven' beschikbaar komen. Met een bezoekje aan het ICT Business Point heb ik uit eigen voorraad maar even de materialen genomen om in huis draadloos te kunnen internetten. Sinds donderdag heb ik eindelijk weer een fatsoenlijke snelheid. De vijf maanden in het ziekenhuis en de eerste dagen thuis moest ik me behelpen met een analoge inbelverbinding. Eindelijk kan ik de achterstaligge mail gaan inlopen.

Fysieke activiteiten

De afgelopen week heb ik natuurlijk ook gebruik gemaakt van de vrijheid die ik opeens weer heb. Eerst is een bevriend stel (lopend) bezocht die in de buurt woont. Een dag later ben ik Ugchelen ingegaan om boodschappen te doen. Met elkaar heb ik een uur rond gelopen. Ik kan me de tijd niet meer heugen dat ik een uurtje gewoon gewinkeld heb. Als ik de laatste jaren boodschappen deed ging ik met de auto en plaatste de auto zo dicht mogelijk bij de plek waar ik moest zijn. Zoals ik me nu voel kan ik ook rustig weer eens in de binnenstad van Apeldoorn gaan rondlopen. Dat is iets dat ik ook al tijden niet meer heb gedaan. Ik voel er veel voor om mezelf binnenkort eens nieuw in de kleding te zetten. De energie daarvoor had ik al tijden niet meer.

Deze week is verder contact geweest met een fysiotherapiepraktijk. Morgen begint mijn 'echte' revalidatie. Drie keer in de week zal er hard aan mijn conditie gewerkt moeten worden.

Controles

Om mijn eigen gezondheid in de gaten te houden voer ik dagelijks een aantal controles uit. Mijn gewicht wordt genoteerd en mijn temperatuur (2 * per dag). Daarnaast meet ik met een zogeheten spirometer mijn longfunctie. Ook de resultaten hiervan worden twee keer per dag genoteerd. Gelukkig blijven alle meetwaarden netjes binnen bepaalde grenzen. De resultaten worden morgen meegenomen bij een (wekelijkse) controle in het UMC te Utrecht.

3 opmerkingen:

Fred zei

Hallo Paul.
Wat leuk om te lezen dat je nu weer 'gewoon' kunt rondlopen!
Klinkt echt als geweldig nieuws.
Veel plezier en weer tot horen.
Groeten Fred

Anoniem zei

Lieve Paul,
Een grotere verrassing dan die waarmee je ons geconfronteerd hebt, had je ons niet kunnen geven: een persoonlijk bezoek! Je hebt wederom grote indruk op ons gemaakt. Heerlijk dat je er zo goed uitziet en dat je het niet benauwd hebt. Geniet van je nieuwe leven Paul!
Liefs,
Harry & Louise

Bob zei

Paul,

Gefeliciteerd met je thuiskomt en uiteindelijk geslaagde transplantatie. Ga er enorm van genieten, dat heb je verdiend.

Groeten, Bob.