Totaal aantal pageviews

9 september 2006

Weer op de fiets?

De tijd vliegt voorbij. Ondertussen ben ik al weer bijna drie weken thuis. Wat zijn de hoogte- en dieptepunten van deze week?

Weer op de fiets?

In het begin van de week las ik nog eens rustig alle documentatie vanuit het ziekenhuis na. Daarbij kwam ik tegen dat het na circa 6 weken na transplantatie weer 'toegestaan' was om te fietsen. In mijn hoofd had ik echter 3 maanden zitten. Kleine vergissing dus. Het bracht mij natuurlijk op het idee om maar eens gelijk naar een fiets uit te gaan kijken. Hoezo? Had ik dan geen fiets? Nee, het zal circa 15 jaar geleden zijn dat ik zo wie zo op een fiets gezeten had. In mijn herinnering ben ik toen met buurvrouw en buurkinderen al 'slingerend' en met moeite de bochten nemend naar Bussloo (recreatieplas) gereden. Daarvoor zat ik namelijk ook al heel weinig op de fiets. De auto was toch altijd wel wat gemakkelijker.

Nu circa 15 jaar verder is het dus maar de vraag of ik nog op een fiets kan blijven zitten! Zullen we dus eerst maar eens kijken naar een fiets met zijwieltjes? Ik kwam een aardig modelletje tegen (zie hiernaast), deze bleek echter niet in mijn framemaat beschikbaar te zijn ;-))


Ik zal me nog eens verder moeten oriënteren.....

Bezoeken aan het ziekenhuis

Deze week werd ik zowel op maandag als op dinsdag in het UMC te Utrecht verwacht. Op maandag vond de reguliere controle plaats. Dit maal was het wat uitgebreider dan de vorige week. Zo had het lab 10 buisjes bloed nodig i.p.v. de 3 van vorige week. Ook is er een longfoto gemaakt, een longfunctie geblazen en is mijn vetvrije massa gemeten. Dit laatste geeft mede een indruk van de spiermassa. Daarna was er een afspraak met de diëtiste. De resultaten (zover nu bekend) stemden tot tevredenheid. Hieronder is mijn laatst geblazen longfunctie weergegeven van voor mijn opname alsmede de longfunctie van afgelopen maandag.Het is misschien wel wat erg technisch voor de gemiddelde lezer maar kijkende naar de rechter grafieken is een groot verschil zichtbaar in de blauwe lijnen. Deze blauwe lijnen geven (boven de tijdas) de hoeveelheid uitgeademde lucht weer in de tijd. [Er moet bij het onderzoek zo snel en diep mogelijk uitgeblazen worden.] Terwijl in de eerst grafiek nauwelijks sprake is van enig volume komt in de grafiek van afgelopen maandag de blauwe lijn al aardig in de buurt van de referentielijn. Op termijn hoop ik natuurlijk de referentielijn te benaderen!

Op dinsdag mocht ik me weer melden in het UMC. Dit keer was het echter een afspraak i.v.m. de tijdens mijn opname ontstane (en doorgesneden) aambeien. Na een eerste uitgebreide intake met een co-assistente mocht ik op een aangepaste tafel plaatsnemen waarna ik door de arts en co-assistente een 'inwendig' onderzoek kreeg. Buiten wat zichtbare littekens en wat 'geïrriteerdheid' werd gelukkig niets gevonden waarop actie op ondernomen zou moeten worden. Zelf had ik de laatste twee weken ook al gemerkt dat ik langzamerhand geen problemen meer van de (restanten) van de aambeien ondervond.

Nog steeds aandacht

Ook deze week kwamen nog de nodige bezoekers langs en werden nog kaarten en e-mails ontvangen n.a.v. het krantenartikel van vorige week. Het was toch weer verrassend om reacties te krijgen van oud collega's en kennissen die ik al jaren niet meer gezien of gesproken had.

Ja, weer op de fiets!

Afgelopen vrijdag was het dan zover. Ik ben bij Fietsplus geweest. En ja, ik heb een fiets gekocht! En nee, zonder zijwieltjes! Het viel me eerlijk gezegd niet tegen. Ik kon zowaar toch nog redelijk overeind blijven, hoewel de bochten wel wat problemen gaven. Al doende leren we wel weer een goede controle over de fiets te krijgen. Gelijk heb ik dezelfde avond met mijn vader een klein fietstochtje van ruim 8 km gemaakt met een korte pauze bij Ria's bar in Beekbergen.


Met de ervaring van vrijdagavond besloot ik zaterdag mijn longen maar eens goed aan het werk te zetten. Totaal is in de middag ruim 21 kilometer gefietst waarbij dan wel bij twee bevriende adressen is gepauzeerd. Al met al heb ik toch 2 uur gedaan over deze afstand. Mijn gemiddelde snelheid ligt dus nog niet op een erg hoog peil.

Wanneer ga ik fietsend naar het UMC? Of ben ik nu iets te optimistisch ingesteld?

5 opmerkingen:

Anoniem zei

hallo,

De longfunktie ziet er goed uit zeg!!

En nu alweer op de fiets,toppie hoor!!!
wij gaan weer drie dagen naar Hoenderloo naar de camping.
groetjes van sabine

Anoniem zei

Beste Paul,

Af en toe lees ik even in je weblog, kan ik mooi volgen hoe het met je gaat. Het doet mij bijzonder goed om te lezen dat je steeds verder vooruit gaat. Stapje voor stapje (of fietstochtje voor fietstochtje) een stukje beter.
Met al je inspanningen lukt het je vast om die longfunctie nog verder te optimalisereren.
Overigens ook leuk om te lezen hoeveel mensen er met je meeleven, dat is vast erg steunend.

Ik kijk er naar uit om je hier (op 't Noorderpunt) weer zonder zuurstoffles rond te zien lopen.

Groetjes, Ams Slemmer

Renate zei

Hallo Paul,

Als je straks echt goed fiets kom je maar hier logeren, heuveltje op heuveltje af :), goed te lezen dat je alweer fiets joh.

Groetjes vanuit het uiterste zuiden van limburg.

Anoniem zei

hoi Paul,

Wat goed dat je al weer op de fiets zit! En met dit weer is dat natuurlijk helemaal genieten.
Ik zou zeggen: ga zo door!

Annemarie (oef)

Renate zei

Hallo Paul,

Je komt maar hoor :) geen enkel probleem.

Groet,

Renate