Totaal aantal pageviews

18 april 2011

Hotel UMC

Kost en Inwoning

Ik ben lange tijd weggebleven uit het UMC Utrecht maar nu mocht ik toch weer een keer komen logeren. (De laatste keer was begin 2008.) Ik voelde me twee weken geleden niet echt lekker en dus werden er de nodige onderzoeken gestart (w.o. een CT-Scan, een echo van de nieren en een bronchoscopie). Hieruit bleek dat er een lichte ontsteking in de longen actief was.

Afgelopen vrijdag is op de OK een zogeheten 'Midline Catheter' geplaatst. Dit is een soort van flexibele infuusnaald die in de bovenarm geplaatst wordt en doorloopt tot in het okselgebied. Ik kan daarmee naar huis om een vorige week ingezette infuuskuur af te ronden.

Verplichte rust

Het hebben van 'verplichte rust' heeft ook zo zijn voordelen. Ik kom nu eindelijk eens toe aan het bijwerken van deze weblog en daarnaast zijn er nog genoeg andere achterstallige klusjes die zijn blijven liggen.

Het 'normale' leven blijft zich vullen met zinvolle, leuke, lieve en verrassende activiteiten. Het lijkt bijna alsof ik een normaal leven gekregen heb....

Meligheid

Mijn verblijf in het UMC had natuurlijk ook zo zijn leuke kanten. Ten eerste was het gezellig om weer bij te praten met de verschillende verpleeg-kundigen, voedingsassistentes, schoonmaaksters en andere 'verzorgenden' die mij nog kennen uit de transplantatieperiode. Tijdens de vijf maanden die ik er toen lag werd toch een bepaalde band opgebouwd. Vooral in de eerste dagen ging ik bijna in het Axe effect geloven!

Op afdeling B3-West lag (en ligt nog steeds) Monique Goewie in haar 'Kippenhok II'. Ik ben nog even voor haar door mijn knieën gegaan, we werden tijdelijk 'gesegregeerde voordeurdelers'. Er zijn echter wel wat gedragregeltjes voor CF patiënten in het zogeheten 'segregatiebeleid' vastgelegd. We hebben gepoogd om ons daar aan te houden maar af en toe ging het mis. De volgende regels werden geschonden:
  • Mensen met Cystic Fibrosis mogen niet naast elkaar gaan zitten.
  • Houd anderhalve meter afstand van elkaar!
  • Gebruik je eigen medicijnen!

Het voorgaande vond plaats tijdens 'onze deelname' van Remke (op bezoek en ook longgetransplanteerde), Monique en ik aan een kunst- en creativiteitsmarkt in het UMC. We zaten strategisch aan een tafel in de looproute van voorgenoemde markt. Op onze verplichte mondkapjes was te lezen 'Pas op, ik bijt!', '75 % een Engel!' en 'Kunst Object, voeder mij'. Meligheid, ja of ja?
In elk geval één van de bezoekers brachten we in vijftien minuten tot een opperste staat van verwarring met onze kulverhalen. Maar wie weet levert het uiteindelijk nog een geregistreerde donor op! We gebruikten daar overigens natuurlijk ook onze eigen (soms wat lugubere) humor die een 'normaal' mens niet zo snel begrijpt: 'Kijk daar loopt iemand van jouw lengte Monique!'

Thuiskomst regelzaken

Voor en bij thuiskomst diende ik natuurlijk het één en ander te regelen om de ingezette infuuskuur in de thuissituatie (binnen een weekje) af te kunnen ronden. Ik ben de hiervoor (vanuit het UMC) bestelde materialen op gaan halen in de Hospitheek in Apeldoorn. Ik kreeg alle materialen voor het Colistine infuus netjes mee. 

Twee keer per dag los ik thuis de Colistine poeder met fysiologisch zout op om dit daarna toe te voegen aan een infuuszakje. Dit sluit ik daarna via een infuuszetje aan op de Midline Catheter waarna het infuus in circa een kwartiertje inloopt.

Het andere benodigde infuus met Fortum (of ook wel Ceftazidime) kan echter niet zelf thuis aangemaakt worden en dient dagelijks bij de apotheek opgehaald te worden. In eerste instantie begreep ik dat dit eenmaal klaargemaakte infuus slechts 24 uur houdbaar was. Achteraf blijkt het slechts 'buiten de koelkast' 24 uur houdbaar te zijn. Geef mij dus alle reeds klaargemaakte infusen dan maar mee....een koelkast heb ik immers wel! Maar nee, dat blijkt toch echt niet te kunnen!

Mij de verantwoordelijkheid geven om deze infuusmaterialen zelf te koelen gaat veel en veel te ver. Dat ik het andere infuus zelf klaar maak, zelf drie keer per dag de infusen af- en aankoppel en verantwoordelijk ben voor de correcte uitvoering van alle hygiëne maatregelen hieromheen is niet relevant. De normaal gesproken hierbij in te schakelen verpleegkundigen van de thuiszorg heb ik er niet bij nodig. Maar mij de verantwoordelijkheid geven om de door de ziekenhuisapotheek reeds aangemaakte infuusmaterialen met Ceftazidim netjes zelf in een koelkast te bewaren (en natuurlijk in de gaten te houden of de koelkast nog wel koelt, de stroom niet uitvalt en zo ja daarop actie te nemen) blijkt onbespreekbaar. Dat is toch veel te veel verantwoordelijkheid en veel te ingewikkeld voor een 'patiënt'?!

Ik krijg sterk de neiging om maar weer eens een persberichtje aan te maken zoals ik dat ook al eens verzorgd heb tijdens een andere infuuskuur, zie dit artikel in de volkskrant. Destijds had het persbericht effect, ik kreeg de materialen mee naar huis en in een later stadium werden de regels veranderd. Deze keer toch maar een andere weg bewandelen? Een weekje dagelijks heen en weer rijden om de infuusmaterialen op te halen is natuurlijk niet echt zo'n proleem...... Maar het gaat mij meer om het principe. Hoe halen de Hospitheek en de ziekenhuisapotheek het in hun hoofd om afspraken voor de aflevering van deze infuusmaterialen aan mij te maken uitgaande van een kennelijk onverantwoordelijke of onzelfstandige patiënt. Dit soort procedures zouden aangepast moeten worden, al is het maar voor volgende afnemers in een vergelijkbare situatie. Even een overleg vooraf zou al voldoende kunnen zijn.

Voortgang Nationaal Donor Monument

In de afgelopen jaren is de nodige tijd besteed om te komen tot de oprichting van een Nationaal Donor Monument. Dit gaat er nu toch echt komen en wel dit jaar! Meer informatie volgt later..... Houd http://www.donormonument.nl/ in de gaten!

Donorvoorlichtingen

Mijn activiteiten als donorvoorlichter zijn in de afgelopen periode wat beperkt gebleven. Bij de 'Ronde Tafel De Liemers' in Zevenaar kon ik aanschuiven om mijn verhaal te vertellen en over 'donorschap' van gedachten te wisselen. Verder kon er een avond 'opgetreden' worden bij 'Vrouwen van Nu, afdeling Hooiland, Klarenbeek en Apeldoorn'.

Daarnaast is er twee keer een stand bemand voor donorwerving in combinatie met het aandacht vragen voor het Nationaal Donor Monument. Bij de 'Donatie On Tour' in het EMC te Rotterdam is het conceptbeeld aan de toenmalige minister Ab Klink gepresenteerd. Ook is het beeld getoond tijdens de dag 'In beweging voor Donatie en Transplantatie' in het UMCG te Groningen.

Mijn onderneming

Zakelijk gezien is er t.o.v. mijn vorige update het één en ander gewijzigd. De eerder opgerichte VOF is weer 'ontbonden'. Althans puur juridisch zijn we 'uit elkaar' maar Jeroen en ik blijven in een zelfde setting en locatie samenwerken. Wel richten we ons allebei op wat andere doelgroepen en kiezen ervoor om daarbij zelf verantwoordelijk te zijn voor het eigen inkomen. P-Logic is per 1 januari dan ook weer een eenmanszaak. Een oorspronkelijk als tweede handelsnaam opgenomen 'Adminu' is nu verzelfstandigd en wordt volledig geleid door Jeroen.

Coaching

Vorig jaar is P-Logic als Coach aangesloten bij Qredits. Vanuit P-logic begeleiden we nu (door)startende ondernemers die een microkrediet hebben gekregen. Qredits verstrekt deze kredieten tot een bedrag van 35.000 euro en is opgericht als samenwerkingsverband van een aantal banken, fondsen en ministeries. Deze coaching is een bijzonder leuke activiteit!

Vakantie

Ondanks alle dagelijkse drukte was er natuurlijk ook tijd voor vakanties. Afgelopen zomer is met een vriendin een rondrit gemaakt door Engeland en Schotland. Het links rijden was even wennen maar we hebben heel veel gezien en bijzonder genoten. (En wederom is ook Barcelona weer bezocht.)

Andere hoogtepunten

Als ik in mijn geheugen graaf komt het volgende naar boven: een buurtbarbecue, saunabezoekjes met Anna bij de Veluwse Bron, avondje met Maarten van Rossum, twee sponsorbijeenkomsten van het Exprezz MTB Racing Team, een fietstocht van Harten Twee in de omgeving van Apeldoorn, de Transplanterendag, een huiskamerconcert (harp, dwarsfluit), bezoek aan het hoofdkantoor van Microsoft (het nieuwe werken), diverse etentjes en een aantal keren een uitgestelde ballonvlucht (AdBallon). Een nieuwe poging zal dit voorjaar ondernomen gaan worden. Ik hoop dat het weer dit keer een beetje mee wil werken.

Dieptepunten

Helaas gaat het niet altijd goed met mensen die een longtransplantatie achter de rug hebben. In de afgelopen periode moest er een aantal keren afscheid genomen worden. Het overlijden van Edo Zeeen en Esmee Geurkink laten toch weer zien dat de grens tussen leven en dood dun kan zijn.

Media

In de vorige periode stond ik op de catwalk, deze periode mocht ik als 'fotomodel' optreden. Voor een studie zijn een aantal getransplanteerden (en wachtenden op een transplantatie) geïnterviewd en gefotografeerd. In een winkelruimte op Hoog Caterijne in Utrecht zijn de foto's enige tijd zichtbaar geweest. Ook is er een boek van gemaakt; hier te downloaden.

Heel kort geleden is er een overleg geweest met Talpa. Mogelijk wordt dit jaar een serie van acht TV-uitzendingen geproduceerd met getransplanteerden in de hoofdrol. Mogelijk dat ik er één van ga worden. Wordt vervolgd.....

Feest

In juli dit jaar kan ik mijn vijfde 'verjaardag' vieren c.q. gedenken. Ik ben nu bezig met de eerste voorbereidingen. Ook dit wordt vervolgd....

3 opmerkingen:

Astrid zei

Hoi Paul, ik weet niet of je nu nog aan het infuus zit. Wat je ieder geval kan doen ik dagelijks je cefta laten bezorgen. Misschien worden ze het zat en krijg je het toch in je eigen koelkast. Wat een waanzin trouwens. Ik kreeg gewoon 1 x per week geleverd en bewaarde het gewoon netjes in de koelkast.

Anoniem zei

Hoi Paul, ik las net je bericht via OEF en klikte op de link van je weblog. Wat een gedoe toch weer ! Wij willen de gezondheidszorg wat goedkoper maken en dan krijg je zoveel tegenwerking ! Van ons is het ook bijna 3 jaar geleden dat we Cefta thuis hebben gebruikt en toen was het nog geen probleem (gelukkig) Wel lag de verzekeraar enigszins dwars, die had liever gehad dat mijn zoon in het ziekenhuis was gebleven (met kerst + oud en nieuw) Lachuh, die mondkapjes !! Ik moest ze dragen toen ik de mex griep had (gehad) en op bezoek ging in het ziekenhuis. Ik voelde me Mozes in de Rode Zee, de mensenmassa week zo voor me uiteen. Volgende keer schrijf ik er ook zo'n tekst op, leuk idee !! Ik wens je beterschap ! Martina, moeder van 2 CFers en OEFer.

Joke zei

Hoi Paul
Ik ben Joke klaassen.
En Sinds gisteren is Nico van mij toegelaten aan de lijst voor een longtransplatie.
http://www.joke1951.nl
Dat is onze website.
Dus wij gaan nu ook dat traject volgen

Groetjes van Nico en Joke